Ze smakiem prez świat - blog kulinarny

Hiszpańska tortilla
Tradycyjna tortilla hiszpańska to nie pszenny placek z nadzieniem warzywno mięsnym tylko potrawa oparta na ziemniakach i jajkach.
Ilość porcji: | 2 |
Czas przygotowania: | 30 minut |
Składniki: | 5 średnich ziemniaków, 1 mała cebula, 4 jajka, 1 ząbek czosnku, 1/2 opakowania mrożonego szpinaku, parę palsterków żółtego sera, 1 garść posiekanego szczypiorku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa |
Ta potrawa przenosi mnie myślami do słonecznego Toledo, gdzie pierwszy raz ją zjadłem. Uwielbiam w niej to, że można ją przyrządzić z pozostałych z obiadu ugotowanych ziemniaków i za niecodzienny smak.
Przygotowanie nie jest skomplikowane a efekt końcowy niesamowity. Pierwszym krokiem jest pokrojenie ugotowanych wcześniej ziemniaków na małą kostkę (około 2 cm) i ich podsmażenie. Gdy się nieco zarumienią dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Osobno trzeba przygotować szpinak z czosnkiem (czosnek podsmażamy przez kilka sekund i dodajemy rozmrożony szpinak - chwilę podsmażyć). Do większej miski wbić jajka, rozbełtać widelcem i dodać szpinak wraz z ziemniakami. Całość doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej i wymieszać.
Teraz przechodzimy do wielkiego finału. Na małej patelni (takiej około 20 cm) rozgrzać tłuszcz i wlać całą zawartość miski.
Komentarze
- Brak komentarzy
Skomentuj